Edukacyjny spacer po Kaszubach śladami Józefa Wybickiego

26/07/2022
09/08/2022

‼️ROK JÓZEFA WYBICKIEGO 2022

Zapraszamy na „Edukacyjny spacer po Kaszubach śladami Józefa Wybickiego” .  Wszystkich chętnych, którzy chcieliby poznać miejsca związane z Józefem Wybickim autorem Mazurka Dąbrowskiego, prosimy o zapisy w wybranym terminie.

Jako organizator wydarzenia Fundacja Muzyka, Sztuka, Kultura zabierze Państwa na jednodniowe spotkanie i pokażę Państwu  miejsca związane z twórcą Mazurka Dąbrowskiego.

Celem tej wycieczki jest zapoznanie uczestników z miejscami związanymi z Józefem Wybickim – Będominem miejscem urodzin i Sikorzynem miejscem rodowym Rodziny Wybickich, historią hymnu narodowego oraz wybitną postacią Józefa Wybickiego – autorem Mazurka
Dąbrowskiego.
Do bezpłatnego uczestnictwa w tym spacerze oprócz wszystkich chętnych zapraszamy również osoby z niepełnosprawnościami,  podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Stężycy.
Informacje na temat spaceru są dostępne na załączonym plakacie oraz na stronie internetowej www.nowepomorze.pl

Spacer odbędzie się w trzech terminach: 28 czerwca, 26 lipca i 9 sierpnia. Wyjazd autokarem z Kościerzyny z przystanku PKS przy pomniku Józefa Wybickiego, ul. Mazurka Dąbrowskiego.

Obowiązują zapisy pod adresem mailowym:

biuro@fundacja-muzyka-sztuka-kultura.com

lub telefonicznie: 604 414 217, 603 110 444

Liczba miejsc ograniczona.

28 czerwca br. odbyło się pierwsze wydarzenie z cyklu,, Edukacyjny spacer po Kaszubach śladami Józefa Wybickiego”. Odwiedziliśmy Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie, Dwór Wybickich w Sikorzynie. Wycieczka zakończona była koncertem kameralnym pieśni w wykonaniu Izabeli Kopeć -mezzosopran z towarzyszeniem pianisty Pawła Rydla. Koncert odbył się w sali Miodowej hotelu Stary Browar w Kościerzynie.

26 lipca odbył się kolejny spacer z cyklu Edukacyjny spacer śladami Józefa Wybickiego. W programie wycieczki uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z historią życia wybitnego działacza państwowego, prawnika i poety. Tłem tej niezwykłej lekcji historii były dwie posiadłości rodu Wybickich w Będominie i Sikorzynie. O stronę historyczną spotkania zadbał Kustosz Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie Pan Przemysław Rey (także potomek znakomitego rodu poetów i mężów stanu).To spotkanie z historią uwrażliwiło uczestników nie tylko patriotycznie, ale pobudziło wyobraźnię związaną z rzeczywistością dnia codziennego czasów Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego oraz czasów zaborów. Po wspólnym obiedzie „spacerowicze” mogli zasiąść do jeszcze jednej uczty, tym razem duchowej. Przed dużym gronem słuchaczy wystąpiła mezzosopranistka Izabela Kopeć wraz z pianistką Ewą Pelwecką. W programie goście usłyszeli pieśni wybitnych twórców, jak: Hahn, Debussy czy Piazzolla oraz utwory instrumentalne Chopina i Moniuszki. Dla słuchaczy atrakcją stało się wykonanie pieśni Ludomira Rogowskiego – polskiego kompozytora zmarłego na obczyźnie (w Chorwacji), którego ambasadorką i popularyzatorką jest Pani Izabela Kopeć. Po gorąco przyjętym koncercie przyszła kolej na gorącą kawę, którą słuchacze pochłaniali z wypiekami na twarzach  i emocjami w pamięci.

A następna taka przechadzka…już wkrótce.

9 sierpnia 2022 odbył się trzeci ostatni spacer z cyklu „Edukacyjny spacer po Kaszubach śladami Józefa Wybickiego”.
Bardzo dziękujemy wszystkim za tak liczne zainteresowanie i chęć wzięcia udziału w tym wydarzeniu. Jest nam przykro, że nie dla wszystkich chętnych starczyło miejsca. Jest to dowód na to, że tego typu inicjatywy, jak organizacja wyjazdów tematycznych mających na celu skorzystanie z oferty edukacji kulturalnej służą popularyzacji i udostępnianiu społecznościom lokalnym zasobów dóbr kultury. Zarówno wycieczka , przeprowadzone warsztaty w Muzeum w Będominie oraz kończący  spacer koncert koncert kameralny pieśni w wykonaniu Izabela Kopeć- mezzosopran oraz Ewa Pelwecka – fortepian  cieszyły się dużym zainteresowaniem lokalnej społeczności oraz miały bogaty walor edukacyjny, wyrównywania szans uczestników zadania w dostępie do kultury i aktywnego w niej uczestnictwa. Mamy nadzieję wrócić z tą inicjatywą ponownie. Nie mówimy do widzenia , tylko do zobaczenia 😎😃